Tverrfaglig klinikk med kiropraktor, fysioterapeut og osteopat

Krystallsyken

Christer Christer Utzig • 9. august 2024

Krystallsyken - en vanlig årsak til svimmelhet

Balanseorganet i det indre øret består av tre bueganger og to otolittorganer (sacculus og utriculus). De tre buegangene i hvert øre er ansvarlig for å gi hjernen rask og nøyaktig informasjon om rotasjoner av hode i alle retninger. Buegangene er organisert parvis som vil si ved enhver bevegelse av hodet vil minst to bueganger bli enten aktivert eller hemmet. Ved å bevege hodet bakover for å se opp mot himmelen, aktiveres begge bakre bueganger mens de to fremre hemmes. Det motsatte skjer om du bøyer hodet ned for å kikke på skoene dine. 


Krystallsyken er en sykdom som oppstår ved at krystaller fra otolitt organet utriculus løsner og havner i en eller flere bueganger, i venstre eller høyre øret. Krystallsyken er den vanligste av de vestibulære sykdommene og det er ca 80 000 nordmenn som rammes årlig. Krystallsyken har noen karakteristiske kjennetegn. Den starter først med akutt anfall av rotatorisk vertigo (bevegelsesillusjon) ofte når man reiser seg opp, eller snur seg i sengen. Svimmelheten kan være svært kraftig og det er lett å bli redd og engstelig fordi man ikke skjønner hva i huleste det er som skjer med kroppen og balansen. Etterhvert følger korte anfall med sekunders varighet ved bevegelse. Legger man seg ned, reiser seg opp eller ved å se opp i taket spinner rommet trill rundt. Det er normalt å bli kvalm. 


Under anfallene får man noe som kalles nystagmus, som er ufrivillige bevegelser av pupillene og nystagmus slår i samme plan som den buegangen som er ute av vater. Det er ikke enkelt for en behandler å tolke nystagmus, og derfor er video frenzel briller et nyttig verktøy for å lykkes med dette. I hvilket øre har krystallene løsnet, og i hvilken buegang befinner krystallene Kai og Kåre (KalsiumKarbonatKrystaller) seg i? De er to susete typer, men finner man ut av hvor de gjemmer seg er man allerede på god vei til å bli frisk igjen. Manøverbehandling hvor man bruker tyngdekraften til å få krystallene tilbake på plass er en effektiv og trygg behandling for krystallsyken. 



Kilder: 


  • Wilhelmsen, K. Skøien, A. og Tamber, A. (2020) Fra Svimmelhet til Balanse. Vestibulære sykdommer. Teori, undersøkelse og rehabilitering. 1. utg. Bergen: Fagbokforlaget. 
  • Goplen, F.K (2009). Svimmelhet - diagnostikk og behandling. Tilgjengelig fra: https://frkrgp.quarto.pub/svimmelhet/ (hentet 8 august 2024).


 

Av Christer Christer Utzig 11. februar 2025
Hva er det, kjennetegn og bør du oppsøke hjelp
Av Christer Christer Utzig 7. februar 2025
Kort om hånda, bevegelser og skader
Av Christer Christer Utzig 31. mai 2024
Nysgjerrigheten vår ovenfor TENS ble virkelig vekket etter et smerte seminar vi var på i fjor sommer. Ved flere anledninger ble TENS nevnt som et godt valg for behandling av smerte. Nå har vi omsider gått til innkjøp av et TENS apparat fra Quintet og vi er glad for å kunne tilby behandling med TENS på klinikken vår i Skien. Hva er TENS? TENS, “transkutan elektrisk nervestimulering”, som betyr at man gir svake strømimpulser gjennom elektroder plassert på huden for å påvirke kroppens håndtering av smertesignaler. Metoden ble utviklet på 70-tallet, etter at Melzack og Wall beskrev gate control teorien om smerte noen år tidligere. Gate control-teorien beskriver hvordan man kan hemme smerte på ryggmargsnivå, som betyr at man stopper smertesignalene før de når hjernen. Hvem kan ha nytte av TENS behandling? Personer med smerte. Man kan dele inn smerte i tre typer: nociceptiv smerte, nevropatisk smerte og nociplastisk smerte. Under her igjen finnes det medisinske diagnoser som har det til felles at hjernen registrerer skaden eller den potensielle skaden som smertefull. Eksempler kan være artrose, revmatiske smertetilstander, hodepine, nerverotsmerter (isjias), fibromyalgi og menstruasjonssmerter. Den viktigste indikasjon for TENS er smerte, heller enn hvilken smertetype man måtte oppleve eller diagnose man har fått som forklaring på smerten. TENS kan brukes både for å øke funksjon og for å bidra til avslapping hos personer med smerte. TENS er ikke en kurativ behandling, men tenkt som et hjelpemiddel for å redusere smerte og som kan brukes alene eller som et supplement til behandling av akutte og langvarige smerter. Resultatet av smertereduksjon er ofte at det blir lettere å være i bevegelse. Søvnkvaliteten kan forbedres. Andre personer kan erstatte (over) medikamentbruk med TENS, og klarer å trappe ned på bruken av smertestillende medisiner. Ta kontakt med oss om det er noe du lurer på. Vi har også en kjekk og brukervennlig online timebestilling. Har du ikke vært hos oss før velger du “Førstegangskonsultasjon” hos Ina eller Christer. For Marianne: Se kontaktinformasjon for timebestilling. Kilder: Quintet (2024, 20 mai 2024). Smertelindring og muskeltrening. Generell informasjon. https://quintet.no/smertelindring-muskeltrening/ Hjelleflat, R., Kaarbø, M. (2023, 26 april) Kan transkutan elektrisk nervestimulering (tens) lindre smerter? Oslo-universitetssykehus.no https://www.oslo-universitetssykehus.no/fag-og-forskning/nasjonale-og-regionale-tjenester/regional-kompetansetjeneste-for-smerte-reks/kan-transkutan-elektrisk-nervestimulering-tens-lindre-smerter/
Share by: