Tverrfaglig klinikk med kiropraktor, fysioterapeut og osteopat

Hjernerystelse

Ina Strand Aas • 4. desember 2023

Hjernerystelse rammer 50% av den vanlige befolkningen, ikke bare idrettsfolk. Skaden oppstår som følge av en rystelse av hjernevevet. Skaden kan ikke graderes, den kan kun måles på den skaddes subjektive opplevelse. Kun 10% av de med hjernerystelse opplever bevissthetstap under ulykken.


Symptomene varer vanligvis i 10-14 dager, men 30% har symptomene i 4 uker eller lenger. Det er anbefalt med hvile og ro i 48 timer etter skaden, som ved all annen skade, men etter det er det optimalt å komme i gang med hverdags aktivitet og stimuli igjen.


Når man får en hjernerystelse får man gjerne et bunnpunkt etter 3-7 dager, før man blir bedre igjen. Selv om symptomene forsvinner, tar det 3-4 uker før energinivåene i hjernen er normale. Det siste er forsket på hos godt trente idrettsutøvere, så hos normalbefolkningen kan dette variere. Får du en ny smell i løpet av denne tiden, tar det lengre tid. Opptil 3-4 mnd. før hjernen er tilbake til normale nivåer.


Blodkarene til hjernen strekkes, som gjør at blodet slipper avfallsstoffer inn i sentralnervesystemet og skaper en inflammasjon. Dette gjør at smertestillende medisiner som ibux ikke fungerer. I stedet viser det seg at et anti-inflammatorisk kosthold kan ha god effekt på å dempe denne inflammasjonen.


Får du en hjernerystelse er det viktig med god søvn for å restituere og å skylle ut slagstoffer. Spesielt viktig er det med den dype søvnen. Forsøk derfor å ikke sove på dagtid for å bedre kvaliteten på nattesøvnen.


Hjernerystelse er et energiunderskuddsproblem og det kan da hjelpe å bruke hjertet for å løfte energien. Dette gjøres ved rolig kondisjonstrening. Symptomene kan trigges litt, men det er ingenting som tilsier at trigging av symptomer gir et lengre forløp. Forsøk uansett en måte å trene effektivt på.


Røde flagg ved hjernerystelse og som skal sendes videre til legevakt/sykehus er: Hvis hodepinen forverrer seg, hvis man blir bevistløs på et tidspunkt, ved oppkast, endring av personlighet og hvis man går inn og ut av bevissthet. 

Av Christer Christer Utzig 9. august 2024
Krystallsyken - en vanlig årsak til svimmelhet 
Av Christer Christer Utzig 31. mai 2024
Nysgjerrigheten vår ovenfor TENS ble virkelig vekket etter et smerte seminar vi var på i fjor sommer. Ved flere anledninger ble TENS nevnt som et godt valg for behandling av smerte. Nå har vi omsider gått til innkjøp av et TENS apparat fra Quintet og vi er glad for å kunne tilby behandling med TENS på klinikken vår i Skien. Hva er TENS? TENS, “transkutan elektrisk nervestimulering”, som betyr at man gir svake strømimpulser gjennom elektroder plassert på huden for å påvirke kroppens håndtering av smertesignaler. Metoden ble utviklet på 70-tallet, etter at Melzack og Wall beskrev gate control teorien om smerte noen år tidligere. Gate control-teorien beskriver hvordan man kan hemme smerte på ryggmargsnivå, som betyr at man stopper smertesignalene før de når hjernen. Hvem kan ha nytte av TENS behandling? Personer med smerte. Man kan dele inn smerte i tre typer: nociceptiv smerte, nevropatisk smerte og nociplastisk smerte. Under her igjen finnes det medisinske diagnoser som har det til felles at hjernen registrerer skaden eller den potensielle skaden som smertefull. Eksempler kan være artrose, revmatiske smertetilstander, hodepine, nerverotsmerter (isjias), fibromyalgi og menstruasjonssmerter. Den viktigste indikasjon for TENS er smerte, heller enn hvilken smertetype man måtte oppleve eller diagnose man har fått som forklaring på smerten. TENS kan brukes både for å øke funksjon og for å bidra til avslapping hos personer med smerte. TENS er ikke en kurativ behandling, men tenkt som et hjelpemiddel for å redusere smerte og som kan brukes alene eller som et supplement til behandling av akutte og langvarige smerter. Resultatet av smertereduksjon er ofte at det blir lettere å være i bevegelse. Søvnkvaliteten kan forbedres. Andre personer kan erstatte (over) medikamentbruk med TENS, og klarer å trappe ned på bruken av smertestillende medisiner. Ta kontakt med oss om det er noe du lurer på. Vi har også en kjekk og brukervennlig online timebestilling. Har du ikke vært hos oss før velger du “Førstegangskonsultasjon” hos Ina eller Christer. For Marianne: Se kontaktinformasjon for timebestilling. Kilder: Quintet (2024, 20 mai 2024). Smertelindring og muskeltrening. Generell informasjon. https://quintet.no/smertelindring-muskeltrening/ Hjelleflat, R., Kaarbø, M. (2023, 26 april) Kan transkutan elektrisk nervestimulering (tens) lindre smerter? Oslo-universitetssykehus.no https://www.oslo-universitetssykehus.no/fag-og-forskning/nasjonale-og-regionale-tjenester/regional-kompetansetjeneste-for-smerte-reks/kan-transkutan-elektrisk-nervestimulering-tens-lindre-smerter/
Av Christer Christer Utzig 2. mai 2024
Den kan vel ikke sies å være den mest kjente toppen, men med sin vide og flotte utsikt er det absolutt en tur som kan anbefales. Hørsfjell er det høyeste fjellet i kystkommunen Bamble og rager 288 meter over havet. Fra parkeringa går man først langs hovedveien gjennom Bamblebygda med utsikt til Bamblevann. Etter dette så følger et lengre parti på grusvei med slak stigning hele veien. Opp til toppen er det en kort trasé på sti før du kan nyte utsikten ut mot havet og innover mot Bamblemarka. Siden det er mulig å gå på grusvei et langt stykke er dette en tur som egner seg fint for barnefamilier med vogn. Ønsker man et mer vekslende terreng kan man velge en annen trasé hvor det er større innslag av skogsstier og traktorveier. Her er det bekker og områder med gammelskog som gir en fin ro i kroppen. Hvis gamle skader eller akutte vondter hindrer deg fra å gå tur, ta kontakt med oss så hjelper vi deg gjerne tilbake i bevegelse. #Beveo #Kiropraktor #Fysioterapeut #Osteopat #utno #topptur #ti-topper´n #dnt #friluftsliv #natur #utpåtur
Share by: