Hjernerystelse
Hjernerystelse rammer 50% av den vanlige befolkningen, ikke bare idrettsfolk. Skaden oppstår som følge av en rystelse av hjernevevet. Skaden kan ikke graderes, den kan kun måles på den skaddes subjektive opplevelse. Kun 10% av de med hjernerystelse opplever bevissthetstap under ulykken.
Symptomene varer vanligvis i 10-14 dager, men 30% har symptomene i 4 uker eller lenger. Det er anbefalt med hvile og ro i 48 timer etter skaden, som ved all annen skade, men etter det er det optimalt å komme i gang med hverdags aktivitet og stimuli igjen.
Når man får en hjernerystelse får man gjerne et bunnpunkt etter 3-7 dager, før man blir bedre igjen. Selv om symptomene forsvinner, tar det 3-4 uker før energinivåene i hjernen er normale. Det siste er forsket på hos godt trente idrettsutøvere, så hos normalbefolkningen kan dette variere. Får du en ny smell i løpet av denne tiden, tar det lengre tid. Opptil 3-4 mnd. før hjernen er tilbake til normale nivåer.
Blodkarene til hjernen strekkes, som gjør at blodet slipper avfallsstoffer inn i sentralnervesystemet og skaper en inflammasjon. Dette gjør at smertestillende medisiner som ibux ikke fungerer. I stedet viser det seg at et anti-inflammatorisk kosthold kan ha god effekt på å dempe denne inflammasjonen.
Får du en hjernerystelse er det viktig med god søvn for å restituere og å skylle ut slagstoffer. Spesielt viktig er det med den dype søvnen. Forsøk derfor å ikke sove på dagtid for å bedre kvaliteten på nattesøvnen.
Hjernerystelse er et energiunderskuddsproblem og det kan da hjelpe å bruke hjertet for å løfte energien. Dette gjøres ved rolig kondisjonstrening. Symptomene kan trigges litt, men det er ingenting som tilsier at trigging av symptomer gir et lengre forløp. Forsøk uansett en måte å trene effektivt på.
Røde flagg ved hjernerystelse og som skal sendes videre til legevakt/sykehus er: Hvis hodepinen forverrer seg, hvis man blir bevistløs på et tidspunkt, ved oppkast, endring av personlighet og hvis man går inn og ut av bevissthet.